JW Framed

Jan Willem, modeman pur sang

Mode kent geen geheimen voor Jan Willem Jansen (1971). Al op jonge leeftijd kwam hij in contact met kleding, in alle soorten en maten. “Mijn ouders runden in Venlo een stomerij, Marnita”, vertelt hij. “Bovendien werkte mijn moeder vele jaren bij C&A.”

Het is niet verwonderlijk dat ook zijn oudere broer in de kleding terecht kwam, vertelt Jan Willem. Die van Jansen weten van aanpakken. En dat is met de paplepel ingegoten. “We hadden het niet breed. Het motto van onze ouders was: Door hard te werken kom je er wel.”Op zijn vijftiende liep Jan Willem stage bij textielreus C&A, zijn moeder werkte er toen al niet meer. Dat ging zo goed dat hij binnen enkele weken werd gevraagd om er ook te komen werken.“Dat was een groot compliment”, lacht hij.

Het is niet verwonderlijk dat Jan Willem Jansen voor de Modevakschool koos. En de studie was al een beleving op zich. “Ik was de enige jongen in een groep van 150 vrouwelijke studenten”, herinnert hij zich. Na zijn examen verhuisde hij vanuit de ‘agri-businesshoofdstad’ van het land naar zijn vriendin in Eindhoven.

Bijenkorf
In de Lichtstad volgde een carrière in de mode. Hij werkte achtereenvolgende bij klinkende namen als H & M en Bijenkorf. En bij elke transfer zette hij weer een stapje op de carriéreladder. “Ik herinner me de periode aan het 18 septemberplein als bijzonder”, vertelt hij. “Ik mocht de heren- de dames- en de mantelafdeling leiden. Dat was een mooie tijd.”

Na een uitstapje als verkoopleider van een Limburgse meubelfabriek begon Jan Willem Jansen, hij woonde toen al in Waalre-Dorp, in 2016 Mantano. “Ik zocht in de regio Valkenswaard en Eindhoven naar winkelruimte maar kwam uiteindelijk toch aan de Willibrorduslaan uit.

Hij hapt even naar adem. “En weet je wat leuk is”, zegt Jansen. “In dit pand zat vroeger de kleermakersfamilie Derijks. Het pand is van 1900. En toen we met de inrichting van de winkel begonnen, moesten we het helemaal opknappen. Ik trof er onder meer een passpiegel uit 1890 aan. Die heb ik gelukkig kunnen overnemen. Hij heeft nu een mooi plekje in de winkel gevonden.”

Carpe Diem
Ondertussen runt partner Lyn in de andere helft van het pand winkelcafé Carpe Diem. “Het is een hele leuke combinatie”, zegt Jan Willem. “We zien dat als de man even nieuwe kleding komt uitzoeken, de partner bij Lyn gaat winkelen.”

Wat wil Jan Willem de bezoeker van de winkel en de website meegeven als geheugensteun? Hij hoeft niet lang na te denken. “Naast mooi betaalbare kleding, is goed advies een troef. Want als ik wat vind, dat zeg ik het ook.”